hero image

De meeste organisaties zien het belang van het verzamelen van demografische, geografische en andere gegevens over klanten. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt inspelen op hun wensen en behoeften. Maar met deze data alleen ben je er nog niet. Want wat als het (klik)gedrag afwijkt van de ‘feiten’? Ontdek hoe dit inzicht zorgt voor een 360 graden-klantbeeld en een optimale, realtime customer journey.

Van een persoonlijke aanhef tot een relevante productsuggestie. En van een cadeautje op je verjaardag tot een herhaalaankoop-reminder (precies op het juiste moment). Je kijkt er waarschijnlijk niet meer raar van op. Sterker nog, door deze en andere slimme marketingtactieken liggen de verwachtingen van klanten op een recordhoogte. Met (hyper)persoonlijk als nieuwe standaard is de strijd om hun loyaliteit losgebarsten.

Hoe je de impact van je website en campagnes kunt vergroten? Door de juiste mix en integratie van data en gedrag. De gegevens die je al in huis hebt, vormen namelijk het startpunt van je (e-mail)campagne, maar het is het gedrag dat de koers en uiteindelijk je business bepaalt. Want een klant kan wel content over X willen ontvangen, als in de praktijk vooral op Y geklikt wordt, zou het zonde zijn om niets met deze informatie te doen.

Waar klantdata nog achterhaald, onvolledig of simpelweg onjuist kan zijn, liegt (klik)gedrag over het algemeen niet. Dat toont aan waar op dat moment de daadwerkelijke interesses liggen, en wijkt vaak genoeg af van wat, soms zelfs kort geleden, in je database is vastgelegd. De voorkeuren en interesses van consumenten zijn nu eenmalig grillig en wispelturig. Helaas veranderen de klantdata niet standaard mee.

Om in 2020 je marketing en -communicatie relevanter en persoonlijker te maken, moet je niet alleen van klantdata, maar ook van klantgedrag en inzicht in klantgedrag een prioriteit maken. Hoe je dat het beste doet? We hebben 3 tips voor je!

  1. Doe een data-check. Het begin van een nieuw jaar is het ideale moment om je data en datakwaliteit eens onder de loep te nemen. Wie zijn je klanten, en wat weet je van ze? Zijn die gegevens juist, volledig en actueel? Welke databronnen zijn beschikbaar, en hoe worden deze bijgehouden? Omdat het succes van je campagnes valt of staat met de juistheid van de gegevens, is het belangrijk om geregeld zo’n check te doen. Als je huidige data namelijk het startpunt is, dan riskeer je met slechte datakwaliteit niet alleen een valse start, maar ook het verlies van een hoop klanten en omzet. Volgens Gartner kost het een bedrijf gemiddeld zelfs 15 miljoen dollar per jaar. Door tussentijds te evalueren signaleer je hopelijk ook tijdig eventuele fouten in klantdata, rapportages en systemen, en doe je misschien wel nieuwe inzichten op. Over wie je achterban is bijvoorbeeld. Wist je dat 20 procent van je klanten zorgt voor maar liefst 80 procent van je omzet? Ken jij je trouwste klanten al? En wat doe je op dit moment om ze blijvend aan je te binden? Door loyale klanten te betrekken en belonen, investeer je in de lange termijn en vergroot je de kans op continuïteit van jullie relatie (en omzet).
  2. Centraliseer je data. Bij veel organisaties hebben teams en afdelingen ieder hun eigen klantgegevens. Van een laatste aankoop tot een lopende vraag of klacht. Het komt geregeld voor dat medewerkers slechts beperkt toegang hebben tot informatie over deze contactmomenten van collega’s met een en dezelfde klant. Dat is ontzettend zonde, want samen weet je niet alleen meer, maar kun je ook veel meer bereiken. Het centraliseren van alle data draagt bij aan betere communicatie en samenwerking tussen de verschillende afdelingen. Het levert ook een hogere productiviteit, efficiëntie en kostenbesparing op. Zo kan marketing tijdig warme leads aan de salesafdeling overdragen. En signaleert de klantenservice voortaan bij de marketeers wat de meest gestelde vragen zijn, en dat daar toch echt eens een artikel over geschreven moet worden.
  3. Start met (of haal meer uit) automation. Om gedrag te kunnen meten en analyseren heb je vanzelfsprekend tools nodig die dat mogelijk maken. Met marketing automation worden bestaande data met actueel gedrag gecombineerd. Zo bouw je aan klantprofielen waarin alle informatie over een prospect of klant staat. Denk aan gegevens die via websiteformulieren zijn ingevuld, de aankoopgeschiedenis en het surf-, zoek- en klikgedrag. Doordat databronnen als CMS, CRM en Google Analytics gekoppeld zijn en taken, processen en workflows geautomatiseerd, kun je direct inspelen op elke actie die een klant onderneemt. Je weet door het toepassen van lead scoring ook precies waar iemand zich bevindt in de customer of buyer journey, welke opvolgactie het beste bij hem of haar past en kunt zelfs toekomstig gedrag voorspellen. Zo mis je nooit meer een waardevolle verkoopkans.

2020 wordt het jaar van data-driven personalisatie; een kansloze trend als er niet even veel aandacht besteed wordt aan de waarde en kracht van klantgedrag.

Bron

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK