hero image

Bij de klantenservice, ook wel customer service, gaat het erom dat de klant goed wordt geholpen. Uiteraard zijn de methoden en technieken aanzienlijk veranderd in de loop der tijd. Lees hier meer over de diverse klantenservice trends.

 1. Snelheid: Een van de trends is vooral de snelheid van levering. De consument is veeleisend. Het liefst willen ze dezelfde dag al het product geleverd hebben, zelfs ook op zondag. Hoe sneller de levertijd, hoe eerder de consument bereid is over te gaan tot kopen. Ook gaat snelheid om het zo snel mogelijk beantwoorden van een telefoontje, chat reactie of een reactie op een social media bericht.
 2. Communicatie: Je doet er goed aan om vooral relevante en waardevolle informatie op je website te delen. Denk hierbij aan veel gestelde vragen en antwoorden, contactgegevens en dat de klant toelichtingen kan vinden indien gewenst. Filmpjes en foto's helpen ook ter verduidelijking. Zo voorkom je miscommunicatie.  
 3. Uitbesteden / offshoring: Nederlandse medewerkers werken tijdelijk in het buitenland in teams met lokale medewerkers. Je ziet het nu vooral in landen als Spanje en Suriname. Deze vorm is ideaal om de kosten relatief laag te houden en de klant alsnog een goede ervaring te geven. 
 4. Klantervaring: Als een klant iets bij je koopt of afneemt wil hij/zij niet de indruk krijgen dat hij/zij met verschillende bedrijven te maken heeft. Denk hierbij aan bestellen via de website en dan thuis laten bezorgen of ophalen in de winkel. Hoe sneller dit proces verloopt, des te tevredener de klant. 
 5. Werknemerstekort: Er zijn veel openstaande klantenservice functies op dit moment. Dit kan zorgen voor kwaliteitsverlies. Probeer vooral jongeren te enthousiasmeren omdat een klantenservice functie van toegevoegde waarde kan zijn voor hun toekomst. Daarbij zijn ze veelal goed op de hoogte van alle social media en zijn ze communicatief vaak sterk en snel.
 6. De inzet van de service channels: Meet hoeveel tevreden klanten later weer een aankoop doen zodat je deze informatie kan benutten.
 7. Retourservice: Je mag een product eerst uitproberen voordat je het betaalt. Zo zorg je voor minder derving van de inkomsten en de klant is eerder tevreden met deze service. Het verlaagt de drempel om een bestelling te plaatsen. 
 8. Personalisatie: Probeer je service steeds meer af te stemmen op het individu. Zo personaliseer je de winkelbeleving.
 9. Privacy: Wees helder en open over het gebruik van gegevens. Bovendien zijn er steeds meer goede voorbeelden beschikbaar van hoe bedrijven dit oplossen. Klanten zien daarom steeds meer de waarde van het toevertrouwen van persoonlijke gegevens.
 10. Bots met emoties: De bot van de toekomst is een virtual assistent die opdrachten kan begrijpen en uitvoeren. De vervolgstap in deze service is dat de bot reageert op de hoorbare emotie van de klant. Als deze functie goed werkt scheelt het de klant tijd en dat komt de klanttevredenheid ook ten goede. 
 11. Mobiel: Klanten zijn via hun mobiele telefoon continu in verbinding met bedrijven. Betalen, winkelen en informatie vinden gaat allemaal via de mobiel. Snelle verbinding met de klantenservice via een eigen app, whatsapp of social media verhoogt dus de klanttevredenheid.  
 12. De bezorgservice: Online bestellingen nemen steeds meer toe. Daarom hechten klanten ook steeds meer waarde aan de kwaliteit van bezorging en andere services aan huis. Dit is de laatste stap in de keten dat ervoor zorgt dat een klant tevreden kan worden gesteld dat ook de medewerkers van de bezorgservice ook een positieve indruk achterlaten.
 13. Maatschappelijk betrokken: Bedrijven doen er goed aan om te investeren in het monitoren van negatieve berichten die online op internet geplaatst worden. Zo kan je tijdig die berichten opsporen en de gefrustreerde klant tegemoet komen. Ook zulke klanten worden graag gezien en gehoord. Deze tactiek werkt heel goed om een negatief gevoel om te zetten in iets positiefs. 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK