hero image

Om jouw bedrijf te kunnen laten groeien heb je goede werknemers nodig. Dat beseffen wij maar al te goed. Goede werknemers lijken zeldzaam. Als je een vacature publiceert hoop je op een mooi aantal kandidaten. Het kan daarna een uitdaging zijn om de juiste personen te selecteren en aan te nemen. Maar hoe herken je goede werknemers?

Wij vertellen jou waar wij op letten!

Allereerst gaan wij in gesprek met jou. Want wie is de ideale werknemer in jouw bedrijf, welke eigenschappen en kwaliteiten zijn belangrijk? Als we dit weten gaan wij hierover met onze kandidaten in gespek en letten wij in ieder geval op tien kernkwaliteiten om goede werknemers te herkennen. Hierbij delen we ook tips zodat jij hier zelf ook op kunt letten. 

De tien kernkwaliteiten

1. Beloftes nakomen

Betrouwbaarheid is in vrijwel alle functies heel belangrijk. Wat een werknemer belooft, moet hij nakomen. Als dat niet gebeurt, dan is de kans groot dat anderen hem voortdurend achter de broek moeten zitten en controleren of hij/zij zijn/haar werk wel heeft gedaan.

Tips

 • Let tijdens de sollicitatieperiode op punctualiteit en realistische beloftes.
 • Let tijdens de proeftijd van een werknemer goed op het nakomen van afspraken. Noteer eventuele 'smoesjes'.

2. Communicatief sterk

Een goede werknemer is communicatief sterk. Dat betekent onder meer dat hij/zij de vaardigheid heeft dat hij/zij goed kan luisteren en zowel mondeling als schriftelijk duidelijk zijn/haar punt kan maken. Dat is belangrijk, omdat de kans op arbeidsconflicten in je bedrijf minder groot is als werknemers op de juiste manier communiceren.

Tips

 • Let in de sollicitatiebrief op spelling en zinsopbouw.
 • Let bij het sollicitatiegesprek op logica en heldere antwoorden.
 • Komt iemand terug op iets wat je zelf eerder genoemd hebt?

3. Fijn in de omgang

 • Simpele omgangsvormen maken een wereld van verschil. Dan gaat het om een prettige houding naar anderen, bijvoorbeeld door het groeten van collega's en het tonen van oprechte interesse. Daarnaast laat iemand met goede omgangsvormen het niet na om mensen te bedanken waar dat op zijn plaats is.

Tips

 • Vraag degene die een sollicitant ontvangt om te letten op de begroeting.
 • Stelt iemand zelf ook vragen?
 • In sommige branches, zoals onder andere in de horeca, kan je iemand een dagje op proef nemen en zo de gastvrijheid testen.

4. Enthousiaste houding

Enthousiasme slaat makkelijk over op anderen. Een werknemer die zijn werk met bevlogenheid doet, zorgt voor een positieve sfeer op de werkvloer. De kans is groot dat zijn collega’s hierdoor geïnspireerd raken. Een werknemer met een enthousiaste houding is dan ook een aanwinst voor je bedrijf.

Tip

 • Probeer te testen of iemand bij gaat dragen aan het werkplezier binnen je bedrijf.
 • Komt iemand zelf met ideeën.
 • Let op iemands houding tijdens het solliciatiegesprek.

5. Helpt anderen

Samenwerking is de sleutel tot succes. Als een werknemer van tijd tot tijd klaarstaat om anderen te helpen, heb je te maken met een waardevolle arbeidskracht. Hij gaat dan niet alleen voor zijn eigen succes, maar helpt daarnaast het hele bedrijf vooruit door collega’s een helpende hand te bieden.

Tip

 • Een voorbeeld vragen van een samenwerking en diens rol hierbinnen en daarvan het resultaat.
 • Je kunt sollicitanten een opdracht laten uitvoeren in teamverband. Kijk dan goed naar de samenwerking en het vermogen om anderen te helpen.

6. Recht door zee

Het is niet altijd eenvoudig om te zeggen waar het op staat. Toch heb je meer aan een werknemer die dat kan. Als belangrijke dingen namelijk niet worden uitgesproken, blijven die op de achtergrond spelen en kunnen ze uitgroeien tot grotere problemen. Goede werknemers zijn dan ook recht door zee.

 • Door vragen te stellen over iemands vorige baan verneem je vaak al snel hoe eerlijk iemand is.
 • Een situatie schetsen en dan vragen waar iemand zijn of haar voorkeur naar uit gaan om hiermee om te gaan. 

7. Weet van aanpakken

Voor goede resultaten moet je vaak hard werken. Dat vraagt om werknemers die weten van aanpakken. Zij starten zonder moeite aan een nieuwe taak en hoeven niet constant orders te krijgen. En in plaats van af te dwalen of stil te staan, kiezen ze ervoor om de belangrijkste zaken in een korte tijd af te vinken.

Tip

 • Door voorbeelden te benoemen en te bevragen hoe iemand hierop zou reageren haal je al een hele hoop.
 • Gebruik de proeftijd echt om hierop te letten om te kijken of iemand doorpakt op wat je zegt.

8. Ondernemende instelling

Ondernemen is kansen pakken. Een goede werknemer snapt dit en voelt zich niet ongemakkelijk als hij zijn comfortzone moet verlaten. Hij heeft daarbij de ambitie om je bedrijf vooruit te helpen en is bereid om verantwoorde risico’s te nemen. Dat kan alleen met een ondernemende instelling.

9. Leert van fouten

Iedere werknemer maakt wel eens fouten. Toch wil je een bedrijfsongeval voorkomen. Goede werknemers zoeken uit zichzelf naar de oorzaak van fouten en trekken hier lessen uit. Doordat zij leren van fouten, zijn zij in staat om je bedrijf in kleine stapjes te verbeteren.

Tip

 • Bevragen hoe iemand reageert op een fout. Zien ze dit als een kans of zijn ze hierdoor van slag en blijven ze hangen?
 • Je kunt niet alle fouten voorkomen binnen je bedrijf. Voorkom grote financiële schade door beroepsfouten met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

10. Bestand tegen veranderingen

Wanneer een bedrijf groeit, doen zich de nodige veranderingen voor. Het is onder andere mogelijk dat de inhoud van het werk verandert en taken en verantwoordelijkheden anders komen te liggen. Werknemers die bestand zijn tegen veranderingen, weten zich aan te passen aan deze omstandigheden.

Tip

 • Let er goed op hoe ze praten over veranderingen in het verleden die ze hebben meegemaakt. Dat zegt veel!

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen van deze website. Meer informatie hierover vind u op onze cookie instellingen pagina.

OK